Sağlık Köşesi

  • 15 Mart 2018

    Çocuklarda Süt Dişinin Önemi ve Koruyucu Diş Hekimliği


    Dt Fırat Körükçü

    Pedodonti (Çocuk Diş hekimliği), 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalı olduğunu söyleyen Dt. Fırat Körükçü, Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. 

    Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmakta olduğunun altını çizdi.

    Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmasını engellemek olduğunu söyleyen Dt Fırat Körükçü önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmek için bu amaçla uygulanan işlemlere de "Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları" adı verildiğini söyledi.

    Diş çürüğü, diş üzerindeki bakterilerin besinleri fermente etmesi sonucu üretilen asitlerle, diş sert dokularının yıkımı ile başlayan bir hastalıktır. Özellikle erken çocukluk döneminde, uyku sırasında biberon içine ballı, şekerli ya da bisküvili süt gibi gıdaların konulup çocuğa verilmesi, emziğin şekerli gıdalara batırılması sonucu küçük yaştaki çocuklarda görülen yaygın çürüklere biberon çürüğü dendiğini ve bu alışkanlıkların çocuklarımızın geleceği için zararlı olduğunu belirtti.