Sağlıkta kaliteli ve verimli sağlık hizmeti sunumunun gerçekleşmesi için konularda GÜÇLÜ bir EKİP olması gerekmektedir.
Hastanelerimizde profesyonel, yarı profesyonel ve profesyonel olmayan çeşitli meslek grupları mevcuttur. Bu sebebden dolayı hastanelerde karmaşık bir organizasyon yapısı mevcuttur. Hastanelerin verimli bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için nitelikli tıp, yardımcı tıp, mali, idari ve destek personel kadrolarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kadrolar fonksiyonal ilişki içerisinde birlikte çalışarak kaliteli ve verimli sağlık hizmeti sunabilirler.
Hastane yönetimi, hastanelerin çok ileri düzeyde uzmanlaşmış işlevlerinden kaynaklanan karmaşık bir örgüt yapısına sahip olması nedeniyle diğer örgütlerin yönetiminden farklılıklar göstermektedir. Hastane yönetimi, TIBBİ YÖNETİM ve GENEL YÖNETİM olmak üzere iki alt işleve ayrılmaktadır.
Tıbbi yönetim bölümü, hasta bakım ve tedavi hizmetlerini sunan servis ve polikliklerin yönetimi ile hemşirelik ve tıbbi personel yöetimini kapsamaktadır.
Genel Yönetim ise diğer organizasyonlardaki yönetim işlevlerinin yanısıra büro yönetimi, mali yönetimi, personel yönetimi ve hasta bakımına yardımcı olan diyet, yiyecek – içecek, ev idaresi, arşiv, çamaşırhane, güvenlik, temizlik gibi destek hizmet birimlerini ihtiva etmektedir.
Gelişmiş ülkelerin hastane organizasyonlarına ve uygulamalarına bakacak olursak Hastane üst yönetimi HASTANE YÖNETİMİ EKİBİ veya HASTANE DİREKTÖRLÜĞÜNDEN oluşan, konularında profesyonel kadrolardan oluşmaktadır.
İngiltere'de Hastane Organizasyonları Uygulamaları:
İngiltere'de hastaneler; hastane müdürü, başhekim ve başhemşireden oluşan bir yönetim ekibi tarafından idare edilmektedir.
Hastane yönetim ekibinde olan hastane müdürü, başhekim ve başhemşire birer fonkisyonel yöneticidir. Hastanedeki faaliyetler üç grupta toplanmıştır. Bu faaliyetlerin yürütülmesiyle fonksiyonel yönetici olan hastane müdürü, başhekim ve baş hemşire sorumludur.
Almanya'daki Hastane Organizasyon Uygulamaları:
Almanya'da hastane organizasyonlarında en üst idari organ hastane direktörlüğüdür. Hastane direktörlüğü; hastane müdürü, başhekim ve başhemşireden oluşmaktadır. Başhekim tıbbi hizmetlerden, hastane müdürü mali destek hizmetlerinden ve başhemşire hemşirelik hizmetlerinden sorumludur.
Türkiye'deki Hastane Organizasyonları Ve Uygulamalar:
Türkiye Hastanelerinde genellikle yönetimde tek yetkli ve sorumlu kişi, asıl mesleği hekimlik olan BAŞHEKİM dir.
Başka bir deyişle gerek kamu hastanelerinde ve gerekse S.S.K. üniversite ve özel hastanelerde her şeyin başhekimden sorulduğu ve en ince detayın bile başhekimden geçtiği bir hastane yönetim modeli uygulanmaktadır.
KKTC'deki Hastane Organizasyon Uygulamaları:
KKTC'deki model ise Türkiye'deki hastane yönetim modellerinde kısmen benzemektedir.
KKTC'de sağlık hizmetleri; devlet hastaneleri, üniversite hastanesi ve özel hastaneler tarafından verilmektedir.
Hastanelerde genellikle yönetimde tek yetkili ve sorumlu kişi, BAŞHEKİM dir.
YTKD Yasasına göre Tıbbi Hizmetler Başhekim yardımcıları tarafından, İdari Mali ve teknik hizmetler Hastane Amirleri tarafından ve hemşirelik hizmetleri de Başhemşire tarafından yürütülür denmesine rağmen, uygulamada bu böyle olmamakla birlikte yetki karmaşasıda görülmektedir.
KKTC hastanelerindeki yetki ve sorumluluk karmaşıklığından dolayı yönetim tamamı ile karma karışık bir hal almaktadır. Başka bir deyişle kamu hastanelerinde her şeyin başhekimden sorulduğu ve en ince detayın bile başhekimden geçtiği bir hastane yönetim modeli uygulanmaktadır.
ÖNERİ: bizler Tıbbi hizmetlerinin başhekim tarafından, hemşirelik hizmetlerinin başhemşire tarafından, İdari, mali ve destek hizmetlerinin Hastane şube amiri tarafından uygulanacağı, kararların ortak alınacağı konularında uzman kişilerden oluşacak bir ekibin sağlık yönetiminde daha kaliteli sağlık hizmeti sunulması yönünden faydalı olacağı düşüncesiyle Eşit Yetki Eşit Sorumlulukla BAŞHEKİM, HASTANE AMİRİ, ve BAŞHEMŞİRE den oluşacak HASTANE DİREKTÖRLÜĞÜNÜ benimsemekteyiz...