Sağlık Köşesi

  • 5 Mayıs 2022

    MEVSİM GEÇİŞLERİNDE BEBEK SAĞLIĞI

     

    Mevsim geçişlerinde en iyi koruma sağlıklı beslenmektir. Mevsim geçişlerinin gün içinde dahi yaşanabildiği ülkemizde, bu durumdan en çok bebekler ve çocuklar etkileniyor. Özellikle bahar aylarında bu geçişlerin hızlı olması, hastalıklara karşı zayıf kalmamıza neden oluyor. Mevsim geçişleri ve sıcaklık değişimleri, her daim hastalıklara zemin hazırlar. Bu durum karşısında,henüz bağışıklığı gelişmemiş olan bebekler savunmasız kalırlar. Özellikle mevsim geçişlerinde alerjik hastalıklar ve astım artar. Grip ve kulak enfeksiyonları sık görülür.

    Uzmanlar, mevsim geçişlerinde görülen rahatsızlıkları ve nedenlerini şöyle anlatıyor; “ ilkbaharda polenlerin heryere saçılması , sonbaharda rüzgarların artması allerjik alt yapıya sahip bünyesi olan bebeklerde ve çocuklarda ; astım , saman nezlesi , grip ve cilt lezyonları gibi klinik semptomların oluşmasına neden olmaktadır. Bu dönemde koruyucu ilaçların kullanılması , rüzgarlı ve yeşil alanlarda, tozlu zeminlerde bulunmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Mevsim geçişleri ile birlikte sık görülen hastalıklardan biri de kulak enfeksiyonudur. Çocuklarda kulak ile boğaz arası östaki borusu daha kısa olduğundan, boğaz enfeksiyonu bile, rahatça kulağa atlayabilir. Kulak beyin ile yakın komşuluğu ve tedavi edilmediği taktirde işitme kaybı riski nedeniyle, dikkate değer önlemler almak gerekir. Odanın nemlendirilmesi, burnun gerektiğinde serum fizyolojiklerle açık tutulması ve boğaz enfeksiyonu durumunda kulakların incelenmesi, ihmal edilmemesi gereken, olası komplikasyonları azaltır.”

    Mevsim geçişlerinde karşılaşılan bu durumdan korunmanın en iyi yolu ise bebekler için anne sütüdür. Uzmanlar, anne sütünün mevsim geçişlerinde en iyi koruyucu olduğunu üstüne basarak belirtiyor. Yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte çocukların ve yetişkinlerin hastalıklara karşı dirençlerinin düşerek uyum problemleri yaşamaktadır ; mevsim değişikliklerinde , çocukların pamuklu ve sıcak tutan kalın giysileri giydirilmesi daha uygundur. Özellikle küçük bebeklerde ısı kaybının baş bölgesinde daha çok olduğunu için başlık kullanmakta fayda vardır . 

    Okula giden çocuklarda ise ter emen fanila ve uzun kollu elbiselerin tercih edilmesi , hastalıklara karşı korunmak açısından önemlidir, ayrıca dengeli beslenmeye ve proteinden zengin olan et, süt, yumurta gibi gıdaların alınmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Havaların soğumasıyla birlikte özellikle bebeklerin hastalıklara karşı dirençleri düşüyor. Bebekler, mevsim geçişlerinde görülen hastalıklardan anne sütüyle korunabilir. Anne sütünde, mamalarda olmayan enfeksiyonlara karşı koruyucu bazı antikor ve hücreler var. 

    Daha büyük çocukların ise beslenme önemlidir, C vitamini bakımından zengin olan mevsiminde çıkan meyve ve sebzeleri tercih etmesi doğru olacaktır. Uzmanların birleştiği ortak payda , anne sütünün en iyi koruyucu olduğudur. Sağlıklı beslenmek ve mevsiminde sebzeleri tüketmek ve vitamin yönünden bol gıdalar almak, hastalıklara karşı en iyi korunma yöntemidir.